Emziklik Dönemde Beslenme Destek Programı

İşte beklenen an geldi  ve bebeğinizi kucağınıza aldınız.….Artık bundan sonra hem kendiniz için hem de bebeğiniz için beslenmenize özen göstermeniz gereken döneme  girdiniz. Ancak bebeğe alışma ve hayata uyum döneminde çoğu kere anneler kendi uyku düzenlerini  ve  beslenmelerini de ihmal edebilmektedirler. Bu durum karşısında yeterli süt oluşmadığı dönemde tatlı yiyeceklere yönelerek süt oluşumu sağlanmaya çalışılmaktadır. Bu durum annede kilo artışına neden olurken süt salgılanmasında değişiklik olmadığıda gözlenmiştir.
Emzirme, bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemidir. Anne ile bebeğin sağlığı üzerinde biyolojik ve psikolojik bir etkiye sahiptir. Emzirme sırasındaki enerji ve besin öğeleri ihtiyacı gebelikte olduğundan daha fazladır. Anne gebelikte iyi beslenmişse, ihtiyaçlarını kısmen karşılayabilecek yağ deposuna sahiptir. Bu yağ deposunun kullanılması ile doğumu izleyen ilk haftalarda anne kilo kaybeder. 
Emziklilik döneminde süt üretimi için gerekli olan enerji iki kaynaktan sağlanır:

 

1. Gebelik süresince vücut yağı olarak depolanan enerji, 

2. Besin gruplarından gelen enerji. 

 

Süt veren kadın hem kendi vücudundaki besin öğeleri depolarını dengede tutmak hem de salgıladığı sütün karşılığı olan enerji, protein, mineral ve vitaminleri almak için yeterli ve dengeli beslenmelidir. Aksi takdirde kendi vücut depolarından harcamaktadır. Bu da sağlığının bozulmasına ve yetersiz süt salgılanmasına neden olmaktadır. 

 

EMZİKLİLİKTE ENERJİ VE BESİN ÖGELERİ İHTİYACI NE KADARDIR?

 

- Sütü ile bebeğin ihtiyacını tamamen karşılayan bir kadın günde ortalama 700-800 mL süt salgılar. Yani 7-8 çay bardağı süt salgılayabilir. Bu sütün karşılığı olan enerji ve besin öğeleri ihtiyacı emziklilik döneminde de normal gereksinmeye ek yapılarak artırılmalıdır.

- Yeterli düzeyde anne sütü üretimi için yeterli miktarda sıvı almaya özen gösterilmelidir. Günde en az 8-12 bardak sıvı alınması yeterlidir.

- Emziklilik döneminde suyun yanı sıra besin değeri yüksek süt ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Süt ve meyve suyu aynı zamanda diğer besin öğelerinin tüketimini de sağlayacağından, anne sütü verimliliğini de etkileyecektir. Örneğin; süt tüketimi kalsiyum, meyve suyu ise C vitamini sağlayacaktır.

- Emziklilik döneminde zayıflama diyeti yapılmamalıdır. Bu dönemde enerji alımı günlük 1800 kalorinin altına düşerse, vücut için gerekli olan besin öğelerini yeterli düzeyde alınmamaktadır. Özellikle emziklilik döneminin başında düşük kalorili bir diyet uygulaması süt yapımını azaltmakta ve sütün besin değerini olumsuz etkilemektedir.

- Emziklilik döneminde alkol ve sigara kullanılmamalıdır. 

- Soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller, anne sütünün tadını değiştirebilir. Bu durum bazı bebeklerde huzursuzluk (gaz oluşturması, emmeyi reddetme gibi) yaratırken, bazıları hiç fark etmeyebilir. Bebeğinizde ciddi birtakım huzursuzluklar gelişirse, bu tür besinler ya daha az sıklıkla tüketilmeli ya da hiç tüketilmemelidir.

- Protein yeterli miktarda alınmalıdır. Özellikle balık haftada en az 2 kez tüketilmelidir.

- Kalsiyumun yeterli alınması, annenin kemik sağlığı için önemlidir. Kadınlardaki osteoporoz riski unutulmamalıdır.

- Folik asit gebelik döneminde olduğu kadar, emzirme döneminde de önemlidir. Yeşil yapraklı sebzeleri bol yemek gerekir.

- B vitamini tüketimi de yeterli olmalıdır. Bunun için tam buğday, bulgur ve kuru baklagiller tercih edilebilir.

- Magnezyum ve çinko her kadın için yaşamın her döneminde önemlidir. En iyi kaynaklarından biri ise fındık‘tır

- Kompostolar şekersiz hazırlanabilir. Bunun için meyvelerin doğal şekeri yeterlidir.

- Tatlı yemek isterseniz, gaz yapmayacak şekilde sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz.

- Demir eksikliğiniz varsa, meyve sularına pekmez veya kuru üzüm ekleyebilirsiniz

 

- Süt protein, karbonhidrat ve kalsiyum açısından ideal dengeye sahiptir ve emzirme döneminde süt tüketmeye özen göstermeniz gerekir. Gaz yaparsa, laktozsuz sütleri tercih edilebilirsiniz. Probiyotik de kullanılabilir.

- Bilimselliği kanıtlanmasa da soğan, ısırgan otu çayı ve malt, süt salınımına genelde pozitif etki yapmaktadır.

ACABA SÜTÜM YETİYORMU DİYORSANIZ….

 

En çok merak edilen noktalardan birisi de anne sütünün yeterliliğinin tartışması.

Bebeğin Yirmidört saat içinde her bir emzirme sürecinde değişik miktar süt alabileceği unutulmamalıdır. Bu miktar genelde 90-200 ml kadardır. Bebek 3 saat aç kaldıktan sonra  her iki meme10 ‘ar dakika veya biri 15dk  diğeri 5 dk olmak üzere 20 dk da emdiği süt miktarı 90-200 ml arasında ise anne sütü yeterli düzeyde olabilir.

- Bebek ,beslenmeden sonra 3-4 saatlik bir dönem uyuyor ,mutlu neşeli görünüyorsa sütün yeterli olduğu söylenebilir.

- Annenin memeleri süt saatleri arasında doluyor, bebek meme emerken diğer memeden  refleks olarak süt akıyorsa süt salgılanması yeterli olabilir.

- Bebek , emmeye başladığı ilk 2 dakika içinde her emme hareketinden sonra bir yutma hareketi yapıyorsa süt salgılanması iyi demektir. Ancak her 4-5 emme hareketine karşılık bir yutma hareketi yapıyorsa sütün az olduğu düşünülebilir.

Bize Ulaşabilirsiniz

Bize mail yoluyla ulaşarak daha hızlı iletişime geçebilirsiniz.